Print  

Engaging Ideas Newsletter • Summer 2010 • Volume 8 Issue 1 Topic of the month: Team Member Engagement

Team Member Engagement
 
Η ομαδική δουλειά αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον. Ακόμα και αν εργάζεστε σε μια επιχείρηση με ένα μόνο άτομο, θα πρέπει να συνεργαστείτε με πελάτες και προμηθευτές. Η ικανότητα σας να συνεργάζεστε με επιτυχία με την ομάδα σας μπορεί να συμβάλλει τόσο στη δική σας επιτυχία, όσο και στην επιτυχία του οργανισμού σας. Τα άρθρα σε αυτό το Newsletter θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ομαδική συνεργασία και να χτίσετε ομάδες.
 
line
 

Διαλύοντας τα Σιλό με τη Δημιουργία Διατμηματικών Ομάδων

Η ομαδική δουλειά και η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας στo σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να έχετε το σύνολο του προσωπικού σας ευθυγραμμισμένο με το όραμα και τους στόχους του οργανισμού. Ένα τρόπος για να ενισχύσετε την επικοινωνία και την ευθυγράμμιση είναι να δημιουργήσετε ομάδες οριζόντιας λειτουργίας ή διατμηματικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν την ανοικτή επικοινωνία η οποία θα κάνει τον οργανισμό σας ευέλικτο ώστε να ανταποκριθεί σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά. Ανακαλύψτε ορισμένους τρόπους για να οικοδομήσετε μια επιτυχημένη διατμηματική ομάδα. 

 1. Κρατηθείτε δραστήριοι
  Μερικές φορές συμβαίνουν τόσα πολλά σε μια ομάδα που δεν γνωρίζουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε. Είναι καλύτερα να αρχίσετε δυναμικά και να κάνετε τα πράγματα να συμβούν, παρά να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας θα εκτιμήσουν τους συναδέλφους που θα αναλάβουν δραστηριότητες και θα σπρώξουν την ομάδα προς τα μπροστά.
 2. Συνεργαστείτε με το αναπόφευκτο
  Όλοι μας έχουμε συνεργαστεί με κάποιο μέλος της ομάδας που αντιδρούσε υπερβολικά σε κάθε κρίση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ήταν. Κάτι τέτοιο δεν επιφέρει μόνο αναστάτωση στην ομάδα, αλλά δεν επιτυγχάνει και τίποτα.  Κάθε οργανισμόςαντιμετωπίζει εγγενείς και αναπόφευκτες προκλήσεις όπως οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, ο καιρός, η κυκλικότητα των πωλήσεων, τα λάθη κατά την αποστολή και την παραλαβή, οι δυσκολίες επάνδρωσης και ούτω καθεξής. Θα πρέπει να μάθετε να τα καταφέρνετε σε τέτοιες συνθήκες. 
 3. Προσπαθήστε να επωφεληθείτε από τις απώλειές σας
  Κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η ομάδα δίνει την ευκαιρία για τη ενίσχυση των δεξιοτήτων οργάνωσης, των διαδικασιών ή των σχέσεων. Όταν βλέπουμε τις αποτυχίες μας ως δυνατότητα βελτίωσης και  ανάπτυξης, η νοοτροπία μας όπως και οι πιθανότητες επιτυχίας βελτιώνονται δραματικά.
 4. Κάντε το καλύτερο δυνατό
  Όταν οι προσπάθειες των ομάδων δεν οδηγούν στην επίτευξη των στόχων, αισθανόμαστε άγχος και ανησυχία. Είναι ακόμα χειρότερο όταν γνωρίζουμε ότι έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει ακόμη πιο σκληρά για να τα καταφέρναμε καλύτερα. Όταν εφαρμόζουμε αυτή την αρχή, εγγυόμαστε ότι πάντα θα είμαστε σε θέση να αισθανθούμε υπερηφάνεια στην εργασία μας.
 5. Καθαρίστε το χώρο εργασίας σας
  Ένας καθαρός χώρος εργασίας καθαρίζει το μυαλό μας, ακριβώς όπως ένας ακατάστατος, ανοργάνωτος χώρος εργασίας μας προκαλεί σύγχυση και μας καθηλώνει. Οι περισσότεροι από μας έχουμε κοινό χώρο εργασίας που μοιραζόμαστε με άλλους. Βοηθάμε ολόκληρη την ομάδα διατηρώντας αυτούς τους χώρους οργανωμένους και καθαρούς αφότου έχουμε φύγει.
 6. Βάλτε προτεραιότητες
  Το να είσαι μέλος μιας ομάδας μπορεί να  σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις συνεχών αλλαγές στις προτεραιότητες, ανάλογα με την δυναμική της ομάδας. Μια από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις είναι να ιεραρχίσετε αυτές τις προτεραιότητες για να μπορείτε να δράσετε ομαδικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διαπραγμάτευση συγκρουόμενων προτεραιοτήτων μέσα στην ομάδα. Άλλα μέλη της ομάδας σέβονται,  κατανοούν και δεσμεύονται σε κοινές προτεραιότητες όταν είμαστε ειλικρινείς και τους εμπλέκουμε στη διαδικασία σχεδιασμού.
 7. Επιλύστε τα προβλήματα επί τόπου
  Η αναβλητικότητα υπονομεύει την αποτελεσματική ομαδική εργασία. Ως μέλη ομάδας, νιώθουμε άγχος και ανησυχία όταν οι ευθύνες συσσωρεύονται. Τα υπόλοιπα μέλη ομάδας θα εκτιμήσουν  την ικανότητα να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας και να προχωράμε παρακάτω.
 8. Κάντε τον ενθουσιασμό μέρος της εργασίας σας
  Όλοι μας έχουμε συνεργαστεί με ένα μέλος της ομάδας του οποίου η έλλειψη ενέργειας και ενθουσιασμού επιβραδύνουν και την υπόλοιπη ομάδα. Παρά τα εμπόδια, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις, είναι δική μας ευθύνη ως επαγγελματίες να διατηρήσουμε το επίπεδο του ενθουσιασμού μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με μια αισιόδοξη στάση.
 9. Αναμείνετε την αχαριστία
  Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όλοι στην ομάδα καλούνται να εργαστούν σκληρότερα και να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Δεν υπάρχει απαραίτητα κάποιος να μας λέει πόσο καλά κάνουμε τη δουλειά μας. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν θα εκτιμήσουν πλήρως το πόσο δουλειά κάνουμε πέρα από το αναμενόμενο. Το να περιμένετε για κομπλιμέντα είναι μια άσκηση που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Όταν δεν θεωρούμε δεδομένη την ευγνωμοσύνη,  αυτή αποκτά περισσότερο νόημα όταν την λαμβάνουμε.
 10. Μην γκρινιάζετε για μικροπράγματα
  Ένα από τα βασικά σημεία για να είστε ένα αποτελεσματικό μέλος ομάδας είναι να έχετε την ικανότητα να σχεδιάσετε ένα δομημένο πλαίσιο δράσεων. Σπάνια υπάρχει αρκετός χρόνος για τον καθένα μας να ασχοληθεί με ασήμαντα ζητήματα. Ως επαγγελματίες, πρέπει να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα θέματα και να αποφεύγουμε τη σπατάλη χρόνου.
line

Χτίζοντας τον Ενθουσιασμό και Εξασφαλίζοντας την Υπευθυνότητα της Ομάδας σας

Η δημιουργία προσωπικού και επαγγελματικού ενθουσιασμού αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για τη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων και είναι κρίσιμη κατά τη φάση της ίδρυσης της.

Έχοντα ξεκινήσει δυναμικά και διατηρώντας στη συνέχεια τον ενθουσιασμό της ομάδας διαχρονικά, μπορείτε να δημιουργήσετε αποτελέσματα για τον οργανισμό. Μια καλά οργανωμένη ομάδα είναι σε θέση να το κάνει αυτό ακόμα και όταν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία της.

Συχνά, τα άτομα σε μια ομάδα αναπτύσσουν μια σθεναρή αποφασιστικότητα για να αποδείξουν ότι η ομάδα μπορεί να επιτύχει το όραμα ανεξάρτητα από τα εμπόδια. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οδοφραγμάτων μπορεί να δώσει στους ανθρώπους κουράγιο να προχωρήσουν και παίρνουν ρίσκα.

Η δημιουργία και η έναρξη ομάδων δεν είναι κάτι που μπορεί τυχαία να επιτευχθεί. Έρευνα για τα πληρώματα πιλοτηρίου αεροπορικής εταιρείας δείχνει ότι η μη αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας είναι η αιτία των περισσότερων αεροπορικών δυστυχημάτων παρά τα μηχανικά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η ομάδα λειτουργεί για πρώτη φορά μαζί.

Υπάρχουν κρίσιμα σημεία για την πρόοδο της ομάδας όταν η 'υπαρξη ή η έλλειψη υπευθυνότητας μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Κατά τα αρχικά στάδια της ομάδας, το να δοκιμάσετε  να εφαρμόσετε διαφορετικές μεθόδους ενίσχυσης της υπευθυνότητας μπορεί να κάνει το έργο ή το σχέδιο να φαίνεται φρέσκο και ενδιαφέρον για τα μέλη της ομάδας και να συμβάλλει στην επίτευξη της δέσμευσης τους.

Οι μέθοδοι ενίσχυσης της υπευθυνότητας περιλαμβάνουν:

 • Συναντήσεις ομάδας
 • Συνεργάτες ευθύνης
 • Χρονοδιαγράμματα
 • Σχέδια έργου
 • Φύλλα ελέγχου
 • Εικονικές συναντήσεις
 • Κοινοποίηση της επικοινωνίας στο σύνολο της ομάδας
 • Συναντήσεις Εκπαίδευσης
line

Αποτελεσματική Διοίκηση Μεταξύ των Γενεών

Γίνεται πολύς λόγος για τη διοίκηση ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές γενεές. Ένα από τα πιο καυτά θέματα διοίκησης σήμερα είναι «Πώς Να Διαχειριστεί τη Γενιά Y." Παρά το γεγονός ότι κάθε γενιά έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, υπάρχουν μερικές καθολικές τεχνικές διαχείρισης που μπορούν να εφαρμοστούν σε εργαζόμενους κάθε γενιάς. 

 • Μια θετική σχέση με τον προϊστάμενο σου
  Ο οργανισμός Ανάπτυξης των Ανθρωπίνων Πόρων αναφέρει ότι σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση 400 εταιρειών (από τη "Gallup"), η σχέση ενός εργαζόμενου με τον άμεσο διευθυντή του είναι πολύ πιο σημαντική για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε σχέση με το ύψος της αμοιβής ή άλλα προνόμια. Η δίκαιη αντιμετώπιση, η ύπαρξη εμπνευσμένης  ηγεσίας,  η παροχή καθοδήγησης και δράσεων mentoring, συμβάλλουν στη διατήρησιμότητα του προσωπικού.  Μια άλλη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι ένα βασικός δείκτης της ικανοποίησης και παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι η πεποίθηση ενός εργαζόμενου ότι ο μάνατζερ ενδιαφέρεται για αυτόν και ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί.
 • Αναγνώριση και εκτίμηση
  Μερικοί άνθρωποι καθοδηγούνται περισσότερο από άλλες μορφές κινήτρων παρά από τα χρήματα. Σε μια μελέτη από το Επιτελείο Διατήρησης των Εργαζομένων ("Employee Retention Headquarters"), η εκτίμηση και η εμπλοκή αναφέρονται περισσότερο σε σχέση με τις χρηματικές απολαβές ως εκείνα τα στοιχεία που διατηρούν τους εργαζόμενους ευτυχισμένους. Πρέπει να πειστούν, λεκτικά και μη, ότι η διοίκηση σέβεται τη θέση τους και θεωρούνται σημαντικοί για την επιτυχία του οργανισμού. Απολαμβάνουν να γιορτάζουν την επίτευξη των στόχων και τις νίκες, δημόσια και ιδιωτικά, λεκτικά και γραπτά, αυθόρμητα και ειλικρινά.
 • Εργασία που τονώνει  και δίνει αίσθημα ολοκλήρωσης
  Στο ASTD Newsletter του Οκτωβρίου του 2003, το"State of the Career Report" προτείνετε ότι για τους περισσότερους εργαζόμενους σήμερα, η τόνωση και η αξία της  εργασίας είναι περισσότερο σημαντικά από ότι ο μισθός και η ιεραρχική εξέλιξη. Είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πόσο αξίζει χρηματικά ο ενθουσιασμός για τη δουλειά. Οι μάνατζερ που καλλιεργούν την δέσμευση των εργαζομένων και τους εμπλέκουν στα έργα έγκαιρα, ανταμείβονται με πιο δημιουργικές ιδέες, αφοσίωση από τον εργαζόμενο και υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που τους αρέσει, που τους επιτρέπει να επιτύχουν  και που επιθυμούν να παραμείνουν.
 • Ένα σαφές μονοπάτι σταδιοδρομίας και ανάπτυξης δυνατοτήτων
  Παρέχοντας δυνατότητες στους εργαζόμενους τόσο για την προσωπική, όσο και την επαγγελματική τους ανάπτυξη, θα είναι λιγότερες οι πιθανότητες να αναζητήσουν αλλού εργασία. Η παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων με σεβασμό στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, είναι μια ένδειξη ότι ο μάνατζερ είναι πρόθυμος να επενδύσει γιαστον εργαζόμενο. Αυτό είναι κρίσιμο για τη διατήρηση των εργαζομένων. Η ενθάρρυνσή τους να ενταχθούν σε επαγγελματικούς οργανισμούς πληρώνοντας την συνδρομή τους, δίνοντας τους τον ελεύθερο χρόνο και την αμοιβή εγγραφής που απαιτούνται για να παρακολουθήσουν γεύματα και συνέδρια, οδηγούν στην ενίσχυση της  παρακίνησης των εργαζομένων. Οι οργανισμοί που έχουν ένα υψηλό ρυθμό διατηρησιμότητας των εργαζομένων φημίζονται για τις προσλήψεις εκ των έσω. Μια από κοινού συμφωνία για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους (όχι κατ' ανάγκην "ψηλότερα" στην ιεραρχία) θα κερδίσει τη δέσμευση των εργαζομένων και την αφοσίωσή τους στους στόχους και την κατεύθυνση του οργανισμού.
 • Οι μάνατζερ οι οποίοι σέβονται την ισορρπημένη ζωή
  Οι οργανισμοί που προωθούν την ισορροπημένη ζωή έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα από εκείνους που προάγουν τη νοοτροπία ότι ο εργαζόμενος πρέπει τρώει, να αναπνέει, και να κοιμάται στο χώρο εργασίας. Η αναγνώριση και ο σεβασμός της σημασίας της οικογένειας και της προσωπικής ζωής εμποδίζει την εξουθένωση και ενισχύει την αξιοπιστία. Σύμφωνα με τον οργανισμό της Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων, οι εργοδότες πρέπει να είναι ενήμεροι για τα θέματα αναφορικά με την ποιότητα της εργασίας  Πρέπει να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευέλικτα προγράμματα και να δείχνουν ευαισθησία στα ζητήματα διπλής καριέρας, φροντίδας παιδιών και  προκλήσεων της φροντίδας των γονέων.
 • Ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές
  Τα χρήματα είναι σημαντικά αλλά είναι λιγότερο σημαντικά από ότι νομίζετε. Οι εργαζόμενοι αναμένουν να αμείβονται δίκαια και ανταγωνιστικά. Αισθάνονται ότι δικαιούνται τις καθιερωμένες παροχές  ασφάλισης υγείας και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Σε μια έρευνα σε εταιρείες εστίασης, το 92% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι μια ετήσια αύξηση του μισθού τους κατά $10,000 δεν θα τους προέτρεπε να αλλάξουν εργοδότη αν λάμβαναν ανάπτυξη προσωπικής και επαγγελματικής καθοδήγησης.
 

Πίσω

 
 

100-102 Papanikoli Street ,, 15232 Chalandri,, Athens, GR
P:+30 210 6779129

Follow us on

 
© 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Ο ιστότοπος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από Americaneagle.com